Hő- és füstelvezető ablak – méretezés, fából, egyben, külön? II.

Engedélyezési tervtől a kivitelezési tervig

A tervezés során felmerülő gyakorlati kérdésekre konkrét példák segítségével lehet válaszolni. Így az engedélyezési terv készítésekor a méretezéshez és a megfelelő hatásos áteresztő felületek kialakításához ökölszabályként használható a szabad nyílásfelület és a 0,55-ös Cv tényező szorzata. A szabad felület meghatározásánál a hatályos fogalomból kell kiindulni.

Homlokzati hő- és füstelvezető/légpótló nyílószárny geometriai felülete: a nyitott állapotban lévő nyílószárny által a beépítési keret síkjában szabaddá tett felület. Vagyis az ablak névleges méretből a tokozat szélességének kétszeresét le kell vonni a szabaddá tett felület kiszámításához.

Konkrétan egy 100×100 cm, azaz 1 m2 névleges méretű ablak a tokozat levonásával 89×89 cm, azaz 0,79 m2 szabad nyílásfelületet biztosít. Ezt kell a 0,55-ös cv értékkel megszorozni, aminek eredményeként a hatásos áteresztő felület 0,43 m2 lesz.

Ha ezzel a számítási módszerrel elegendő felület áll rendelkezésre a füstelvezetés kialakítására, akkor a jó megoldás felé a kiviteli tervkészítés fázisában a következő kérdések megválaszolásával lehet közelíteni!

 

A füstelvezető ablak választás fontos szempontjai

  • Füstelvezetésen kívül akarjuk-e komfortszellőztetésre is használni? – napi szellőztetés energiatakarékos megoldás, akkor a követelmény RE +10 000 nyitási ciklus.
  • Milyen irányba nyíljon, hogy ne akadályozza a menekülést? 8 verzióval kell azonos méretnél is számolni: bukó – felnyíló – oldalt nyíló jobbos ill. balos x 2, merthogy lehet kifelé és befele nyíló (A Luxlame lamellás ablaknál ez ugye nem probléma, a zsalulevelek helyigénye nem számottevő).
  • Méretek – súly korlát van a nyílószárnyaknál – a gázrugó, motor, munkahenger igénybevétele nyomó ill. húzóerő vonatkozásában behatárolja a maximális méretet. Előfordulhat, hogy egy nagy nyílásba két ablakot kell beépíteni.
  • Milyen legyen az ablak üvegezése? Hőtechnikai- és súlykorlát kérdés is egyben.
  • Padlószintről elérhető-e – visszazárható-e emberi erővel?
  • Milyen esztétikai követelményeknek kell megfelelni? Megjelenése (rejtett vagy látható működtetés), színe az ablaknak.

Létező műszaki megoldások

A kiviteli terv elkészítésekor ezekre a kérdésekre ismernünk kell a válaszokat, így gyakorlatilag a füstelvezető ablakok mindig adott projektre, hogy úgy mondjam „méretes szabóság” szerint készülnek, a gyártási idő átlagosan 3-5 hét. Konkrét műszaki megoldás a Souchier SA által gyártott füstelvezető ablakokra:

  • Exubaie – nyílószárnyas, tokozatba rejtett működtető szerkezetes füstelvezető és légpótló ablak.
  • OTF – nyílószárnyas esztétikus takarású, tokozatra szerelt működtető szerkezetes füstelvezető és légpótló ablak.
  • Luxlame – lamellás füstelvezető és légpótló zsalu

Árfekvés

Árkategóriájukat tekintve az egyediség miatt szintén ökölszabály alkalmazható. A cca. 1 000 € egy darab, 1 m2 hatásos áteresztő felületű, mechanikus működtetésű, 4/16 Argon /4 üvegezéssel 1,1 W/m2 K hőátbocsátású, hőhídmentes, eloxált felületkezelésű alu, egyben vizsgált füstelvezető ablak induló ára.

Befejező bejegyzésünkben választ adunk arra a kérdésre is, lehet-e fából a füstelvezető ablak.