Tűzvédelmi jellemzők – meghatározása, ellenőrzése, dokumentálása, nyilvántartása II.

Előző cikkünkben a CPR célját vizsgáltuk meg; a folytatásban sort kerítünk a tervező szerepére, valamint az archiválás fontosságára is. Arra a kérdésre, hogy hogyan gyűjtsük a terméknyilatkozatokat, cikksorozatunk harmadik részében adunk választ.

Mit tehet a tervező?

A tervező alapvetően ebben a folyamatban két dolgot tehet.

Megjelöl egy egyértelműen beazonosítható építési terméket és ezzel annak összes teljesítményjellemzője elvárt műszaki teljesítmény lesz a kivitelezés során – az is, ami éppen ott nem is fontos.

Másik lehetőség a CPR és az egyéb jogszabályok figyelembe vételével a beépítendő termékre az adott beépítés szempontjából lényeges és elvárt műszaki teljesítmények meghatározása. Elengedhetetlen, hogy a követelményeknek megfelelő építési terméknek léteznie kell a piacon.

Bármelyik megoldást is választja a tervező, a rendelkezésre álló konkrét, termékszintű megoldásokat ismernie kell.

Mit tegyen a tervező?

A termékek alapos ismeretéhez elengedhetetlen a gyártói tekjesítménynylatkozatok, sok esetben a gyártók által éppen a tervezőket segítő előzetes teljesítménynyilatkozatok begyűjtése és kritikus értékelése formai és teljesítmény szempontból. A kritikus értékelés során akár a NANDO rendszerben visszakereshetjük, hogy az adott termék CE tanúsítását arra akkreditált labor végezte-e.

De itt nem áll meg a történet. Az adott tervezési feladathoz tartozó teljesítménynyilatkozatokat, műszaki paramétereket tartalmazó gyártói nyilatkozatokat archiválni kell a projektdokumentációba.

Miért kell archiválni?

Gyártói oldalról gyakran elhangzik, hogy a teljesítménynyilatkozatokat honlapjukon 10 éven át elérhetővé teszik. Azonban a tervezői, vagy kivitelezői felelősség nem feltétlen ér véget a kivitelezést követő 10. évnél. Sőt, tűz esetén 15, 25, vagy még több év után is visszatérnek a tervezői felelősség kérdéséhez. Nem árt, ha a bizonyítási teher fennállásakor a megfelelő dokumentumok a rendelkezésünkre állnak.

De nem kell feltétlenül csak bajra gondolni. Azt sem árt igazolni, hogy termékkiváltás esetén a helyettesítő építési termék megfelelő teljesítményjellemzőkkel rendelkezik, vagy éppen nem volt olyan ismert termék a piacon, amivel az elvárt műszaki teljesítményt el lehetett volna érni. Ezért kellet más műszaki megoldást találni, vagy eltérést alkalmazni.

Miért kell archiválni?

  • felelősség
  • jót terveztem / megfelelővel helyettesítettem
  • csak ezek voltak az ismert termékek
  • bizonyítási teher több, mint 10 év
  • adatbiztonság
  • transzparencia + elérhetőség
  • böngésző és platformfüggetlen megoldás
  • full text search, keresési lehetőség a teljes adatállományban

Mire van szükségünk az archiválásnál?

Az archiválás alapkövetelménye az adatbiztonság megteremtése és ehhez a megfelelő file formátum megválasztása. Legegyszerűbb a PDF formátum, de sokkal jobb a PDF/A, ami egy ISO szabvány a PDF formátumú elektronikus dokumentumok hosszútávú archiválásához. Ellentétben a PDF ipari szabvánnyal az ISO szabvány egy nyilvános tanúsítvány, amely tartósan érvényes, bárki számára hozzáférhető és bármikor, gyártótól függetlenül olvasható.

Ahhoz, hogy archívumunk jól használható legyen, böngésző és platformfüggetlen megoldást célszerű választani, így bármikor, bárhonnan, a legtöbb informatikai eszközzel elérhetővé válik. Több lehetséges megoldás (saját website, adatbázis…) közül például jó választás az eddig felsorolt követelményeket teljesítő a google drive, ami ingyenes tárhely, felhasználóbarát és a teljes adatállományban, a pdf-eken belül is keresési lehetőséget biztosít.