Hő- és füstelvezető ablak – méretezés, fából, egyben, külön? III.

Fából, nem vaskarika

Lehet fából egy füstelvezető ablak? Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy az igény valóban a fa füstelvezető ablak, vagy a cél a megjelenés és az egyéb műszaki paraméterek, mint hőtechnikai, akusztikai jellemzők összhangjának a megteremtése.

Az első esetben – mivel nem lehet akármilyen fa ablakot füstelvezetésre minősíteni – a szerkezetet a füstelvezető gyártásra 1-es Rendszer szerint tanúsított gyárban – ez a legszigorúbb teljesítményállandóságot biztosító rendszer – alakítják késztermékké, így lesz CPR, OTSZ és MSZ EN 12101-2 szerinti egyben minősített füstelvezető ablak. Egy konkrét megoldás a Souchier Polybaie Bois. Az, hogy milyen fa ablakból (profil, méret, üvegezés, nyitásirány stb.) tud a gyár minősített és tesztelt, CE tanúsított hő- és füstelvezetőt készre gyártani, nem tagadható, több tervezői és gyártói egyeztetést igényel.

Képtalálat a következőre: „Souchier Polybaie Bois”

Souchier Polybaie Bois – hő-és füstelvezető ablak fából

 

Néhány műszaki paraméter:

Mérettartomány: a szabad nyílásméret megadásával (szélesség x magasság a keret belsőn mérve)

bukó / felnyíló ablak: min: 300 x 300 mm, max: 1600 x 1600 mmm vagy 2400 x 1200 mm, nyílószárny súly: max. 60 kg

oldalt nyíló ablak: min: 300 x 300 mm, max: 900 x 1800 mm vagy 800 x 2400 mm, nyílószárny súly: max. 50 kg

Teljesítményjellemzők:

  • nyitási ciklusok száma: RE 1 000 ill. RE 1 000 + 10 000 szellőztetésre
  • külső szívóhatással szembeni ellenállás: WL 1 500 Pa
  • alacsony belső hőmérsékleten történő nyitás: T= 0 (vagy -25)
  • hővel szembeni ellenállás: B=300
  • átfolyási tényező: Cv: nyitási fok függvényében gyári adat ( 0,11 és 0,69 között)

A második esetben a fém füstelvezető ablakot festéssel, dizájn elemekkel varázsolják olyanná, mintha fa ablak lenne és speciális üvegezéssel egyidejűleg megfelelnek a magas hőtechnikai és akusztikai követelményeknek is. Ennek felára cca. 300-500 €-től indul az alaptermékhez képest.

Összegzés

A füstelvezető ablak nem fából vaskarika. Akár fából is készülhet, vagy külcsín szempontjából olyanná alakítható, mintha fából lenne. Egyben vizsgált szerkezet, olyan, mint egy autó. Sorozatban gyártott egyedi termék, aminek ára a választott típustól és felszereltségtől függ. Hogy a CPR, OTSZ és MSZ EN 12101-2 szerint elvárt biztonsági szintet biztosítsa, füstelvezető gyárban készül. Késztermék, ami beépítést, üzembehelyezést és karbantartást igényel. Így természetesen működik.